Grey is the colour of the day, 2nd December 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Longman’s Contemporary Dictionary tells us that ‘if the weather is grey, the sky is full of clouds and the sun is not bright’.  Such a day was today: there was no doubt that we were now in December.  Grey clouds, grey steel, grey mood.  Whilst the new build structure was clearly more advanced each week, it was becoming harder to photograph in different ways and now it only just fitted into frame.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Today, though it was exciting to see a concrete floor now in place, even at the old building extension the main colour was also grey.

The concrete floor is now laid in the old build extension.
A grey concrete floor has recently just been completed in the old building extension.

Looking back over my shoulder as I left the site, there was a sense of brittleness and sparseness that only Winter brings to Tankerville.  The trees look so much smaller bereft of all their leaves and the broken pane of glass I now noticed in one of the staffroom windows did nothing to alleviate that sombre dog days of December feeling.

Winter trees and cleared shrubbery.
Grey December Day: broken window pane & winter trees.

 

‘Full Steam Ahead’ on The Tankerville Site, 25th November 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

For the end of November, the weather was unseasonably mild which allowed a great shot of the old Church High building today with the palest of blue skies behind it complete with cotton-wool clouds.  Apart from the tip of a red crane just visible above the roofline, the first change to the building I noticed today was up in the eaves.  All four dormer window frames now appeared to have been removed.

All four dormer window frames are now empty.
All four dormer window frames have now been removed.

Arriving at the gates to the old Junior School grounds, the cotton-wool clouds now provided an interesting – and refreshingly different – backdrop for the ever-growing steel structure of the NHSG new build.  Work was now underway on the last area of the building: the three-storey front section which will face onto Tankerville Terrace.  While I stood there, the large red crane made more than one swinging delivery of shiny steel to the very top floor of the structure.

Crane in the process of lifting steel to the top floor of the new build.
A crane easily lifts the steel for the top floor of the new build

From the gateway, the hive of activity going on at the foot of and within the structure itself wasn’t at all obvious, but, once up close, it was clear that it was ‘full steam ahead’ for everyone on site today.  Much like Ford Madox Brown’s Pre-Raphaelite painting of 19th Century urban construction in progress, ‘Work’, everywhere you looked across the site today a different narrative was unfolding.

Straight in front of me, a pair of yellow ‘cherry-pickers’, manned by smiling workmen, were moving up & down between the levels of the steel structure almost in unison: construction poetry in motion.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Cherry-pickers navigate the steel in tandem.

To my right, a worker was busy attaching a chain to the next piece of heavy, grey steel due to be lifted up aloft by the huge red crane; meanwhile on the second floor, another worker waited to receive it.

A plentiful supply of steel girders waiting to be hoisted into place.
At the base of the structure, another load of  steel is waiting to be hoisted into place.

Zooming in closer still to my right, a team of men working at ground level within the shadowy depths of steel structure were all busy smoothing out wet cement which would soon set to form the floor.

All hands to the deck within the steel structure.
It was ‘all hands on deck’ within the steel structure  today: workers laying and smoothing out the new concrete floor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over to my left, two workers were engrossed in smoothing out the surface of what looked like a huge white tarpaulin – presumably the damp course membrane for the floor of the old building extension.

Damp course being laid for the old building extension.
The damp course is being laid for the old building extension.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

When completed, this three-storey extension will house a lift, the re-positioned north staircase, two classrooms as well as the Head Mistress’ Office.  However, this was all rather hard to imagine at the moment with the bowels of the building cut wide open and exposed.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Work begins on the Foundations of the Old Building Extension,18th November 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Well, at least it wasn’t raining today.  As I rounded the corner of Tankerville Terrace, a vibrant blue and green scaffolding rubbish chute was complemented beautifully by a bright, pale-blue sky.  Clearly there was still more material to be removed from inside.  The windows were all wide open again, but the dormer window in the eaves, exposed for so long, was now covered up with sheeting.

The dormer window of the Deputy Head's room in the eaves is now covered up.
The dormer window in the eaves is at last covered over.

Work seemed to be progressing well on the steel work of the new build in the old Junior School grounds.  Each week, the structure seems to gain in substance and complexity.  It was now beginning to take on a more three-dimensional form and, for once, the grey metal was not merging into a dull grey sky, but glinting brightly in sunlight.

For once, the steelwork is framed by a bright blue sky.
For once, the steelwork is framed by a clear pale-blue sky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The structure looked to be about three-quarters in place by now and, even more than last week, it was possible to see the full footprint of the building’s foundations traced out on the ground.

The final quarter will clearly soon be in place.
The final quarter will clearly soon be in place at ground level

But the really interesting developments this week had taken place to my left.  Although no-one was working there at present, work was now clearly underway preparing the foundations for the new glass-fronted extension to the old red-brick Church High main building.

Work has begun on the foundations of the new extension.
Work begins on the extension foundations.

By the side of what used to be the kitchen store area and the caretaker’s office, a stack of rusty, steel reinforcement cages could be seen stacked against the outer wall of the building – the type of metal that cement is poured over in order to create a concrete base.

The metal mesh for the concrete floor.
Metal reinforcements stacked up ready for the foundations.

Closer investigation revealed that large metal pins were already being put in place ready to position the cages of rusty wire rod.

Metal pins in place for the concrete floor.
Metal pins put in place to secure the mesh.

Up to my left, dark scorch marks left by a blowtorch, staggered at even intervals, were now the only indication that a metal fire-escape had ever been there.  The dark apertures of the 1930s extension still continued to demand attention and draw the eye inside once again.

Yawning holes in the 1930s extension brickwork.
Scorch marks trace out the position of the old fire-escape.

One wondered whether the same fate was awaiting them as was already happening straight ahead of me to the windows of Room 9?

The windows of Room 9 are starting to be bricked up.
The windows of Room 9 are now starting to be bricked up.

Windows that were clearly now destined to be windows no more?

Windows clearly destined to be windows no more.

Men at Work, Part 2: Inside the Main Building, 11th November 2015

November 11th may have been a particularly wet and miserable day for my weekly visit to the old Church High site, but it certainly turned out to be a very memorable one.  For, walking back down Tankerville Terrace on my return to work, as I passed the front door of the main building, to my amazement, it now stood wide open!

A glimpse inside the old building for the first time in ages.
Men hard at work allow a glimpse into the old building for the first time in a long while.

One of the men at work inside the building had opened the teal-blue make-shift gate in order to deposit some pieces of wood into a skip.  As he became aware of a rain-bedraggled woman across the road from him frantically fumbling for her camera to take a quick shot of the dark interior which had fleetingly been revealed, he stopped to talk.  When I told him ‘my story’ – parallels to Coleridge’s ‘The Rime of the Ancient Mariner’ were becoming hard to avoid by now – he took pity on me and, taking the camera from my hand, offered to take some photos inside for me to see the work that was going on.

I had to wait until I got home that night and uploaded the images to my PC before I could properly appreciate the shots he had captured for me.  I know the building well, but it was dark inside and the re-fit had now reached the stage where some of the plaster had been removed and the walls stripped back to the brickwork.  On the screen of the digital camera, this had proved a bit disorientating.  He wasn’t away from me for too long, so the areas the guy had  photographed had been limited to the ground floor, but it was still enough to give insight into the scale of the transformation taking place inside.

As anyone who has renovated a house or fully re-decorated a room will know, empty of all furnishings and fittings, even the most familiar spaces can appear alien or strangely sad and bereft.  The inside of Church High was no different, provoking complex feelings.  Whilst it was good to see the old familiar rooms and corridors once again, it was hard not to feel pangs of sadness for they way they had once been: vibrant, colourful, full of activity, peopled by old friends.

The first shot was taken from just inside the main doorway and revealed the entrance lobby looking towards the LRC.  The window into Reception had now been removed and, to the left of the shot, grey breeze blocks clearly showed where the Meeting Room doorway and Reception Waiting Area with its Alumnae display case used to be.  At present, this has created a uninviting, very narrow corridor space, although the plans for the new school show that Reception is to be open plan on the right-hand-side of the entrance.

The Entrance Hall in its present state ....
The Entrance Hall in its present state ….
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
..and just before Tolent took possession of the building.

The second shot was of the LRC taken through a recently opened-up window off the main corridor.  This is the area of the old building where we will notice the most change and, for some, that will be hard to take, as it was a beautifully-designed room always vibrantly buzzing at the very heart of the school.  I believe the raised floor is to do with disabled access; clearly a lot of space will be now wasted.

The LRC now minus its mezzanine levels. The columns in the floor will eventually support the new raised floor.
The LRC now minus its mezzanine levels. The columns in the floor will eventually support the new raised floor.
The heart of the school: the vibrant LRC as it used to be.
The heart of the school: the vibrant LRC as it used to be.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

My workman had clearly turned right in front of the LRC because the third shot was unmistakably of the Small and Large Dining Halls taken from the bottom corridor at the foot of the north stairs.  The lovely light ash woodwork and dividing doors, installed during the bottom corridor renovation in Lesley Smith’s time, had now all gone.  In the new school, the Small Dining Room is to be a Conference Room and the Large Dining Hall will house the admin support staff.

The Small and Large Dining Halls as they look now from the foot of the stairs.
The Small  & Large Dining Halls as they look at present ..
The Small Dining Room on the last day of Church High.
The Small  and Large Dining Rooms as we knew them, photographed on the very last day of Church High.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The fourth shot took a little bit of working out, but my workman had clearly passed through both dining rooms and then turned left.  In our time, we would now be facing the cafeteria serving area of the Dining Hall with the open plan kitchen visible behind it.  Instead, the camera now showed really big changes: the demolished single-storey kitchen block to make way for the new circulation extension.

Looking towards the demolished section of the single-storey kitchen block from the Dining Room.
Looking towards the demolished section of the single-storey kitchen block from the  Large Dining Room as it looks now.
The serving area of the Dining Hall as it used to look.
The serving area of the Dining Hall as it used to look in 2014.

The workman had then clearly returned back along the bottom corridor and taken a photograph with his back to the Dining Hall looking towards the south staircase (which unlike the north staircase is to be retained) and the side door of the building: the girls’ entrance.  The grey breeze blocks to the left of the picture indicate that the glass trophy display case has now been bricked up.

The bottom corridor as it looks now facing the side door.
The bottom corridor looking south towards the side door.

On his way back out of the main door to return the camera to me, the workman, my very first ‘helper’ who I now know was called Dave Cartwright, had taken one last shot: a close-up of the now frameless Reception window where Lesley Ferguson, Church High Receptionist, used to welcome visitors to the school with a warm smile.

Reception window looking through to the Headmistress' Office.
Main Reception looking through to the Headmistress’ Office.
A friendly welcome was always provided for visitors to Church High.
A friendly smile always greeted all visitors to Church High.

As I have said before, the people who gave that special spirit to the building cannot ever be separated from our memories of the place.

on Tankerville Terrace Reflecting on the old as we welcome in the new. A celebration of those who helped shape the building.