Work begins on the Foundations of the Old Building Extension,18th November 2015


Well, at least it wasn’t raining today.  As I rounded the corner of Tankerville Terrace, a vibrant blue and green scaffolding rubbish chute was complemented beautifully by a bright, pale-blue sky.  Clearly there was still more material to be removed from inside.  The windows were all wide open again, but the dormer window in the eaves, exposed for so long, was now covered up with sheeting.

The dormer window of the Deputy Head's room in the eaves is now covered up.
The dormer window in the eaves is at last covered over.

Work seemed to be progressing well on the steel work of the new build in the old Junior School grounds.  Each week, the structure seems to gain in substance and complexity.  It was now beginning to take on a more three-dimensional form and, for once, the grey metal was not merging into a dull grey sky, but glinting brightly in sunlight.

For once, the steelwork is framed by a bright blue sky.
For once, the steelwork is framed by a clear pale-blue sky.


The structure looked to be about three-quarters in place by now and, even more than last week, it was possible to see the full footprint of the building’s foundations traced out on the ground.

The final quarter will clearly soon be in place.
The final quarter will clearly soon be in place at ground level

But the really interesting developments this week had taken place to my left.  Although no-one was working there at present, work was now clearly underway preparing the foundations for the new glass-fronted extension to the old red-brick Church High main building.

Work has begun on the foundations of the new extension.
Work begins on the extension foundations.

By the side of what used to be the kitchen store area and the caretaker’s office, a stack of rusty, steel reinforcement cages could be seen stacked against the outer wall of the building – the type of metal that cement is poured over in order to create a concrete base.

The metal mesh for the concrete floor.
Metal reinforcements stacked up ready for the foundations.

Closer investigation revealed that large metal pins were already being put in place ready to position the cages of rusty wire rod.

Metal pins in place for the concrete floor.
Metal pins put in place to secure the mesh.

Up to my left, dark scorch marks left by a blowtorch, staggered at even intervals, were now the only indication that a metal fire-escape had ever been there.  The dark apertures of the 1930s extension still continued to demand attention and draw the eye inside once again.

Yawning holes in the 1930s extension brickwork.
Scorch marks trace out the position of the old fire-escape.

One wondered whether the same fate was awaiting them as was already happening straight ahead of me to the windows of Room 9?

The windows of Room 9 are starting to be bricked up.
The windows of Room 9 are now starting to be bricked up.

Windows that were clearly now destined to be windows no more?

Windows clearly destined to be windows no more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *